оратори

Парний публічний виступ

«Одна голова добре, а дві – краще» – спікери теж, інколи користуються цією порадою. І якщо сольний виступ – це перевірений часом формат, то парний виступ для багатьох може стати викликом.

Навіщо вам виступати в парі з іншим спікером?

Тут є багато переваг. Наведу лише деякі з них:

  • Легше втримувати увагу слухачів. Кожен з вас має свій власний стиль подачі. Коли ви передаєте слово своєму напарнику/напарниці, то виникає момент контрасту – інший голос, інший темп, інші емоції.
  • Ви можете подати більш якісний контент, якщо кожен зі спікерів має різні теми експертизи й може їх глибоко висвітлити.
  • Вас підстрахують. Якщо щось піде не так, вам необхідно лише дати сигнал іншому спікеру щоб він вийшов на передній план зі своєю темою.
  • Є час для перепочинку. В той час коли виступає ваш напарник, ви можете перевести дух та зібратися з думками для наступної частини виступу.
  • В парі ви можете навіть грати певні ролі. Це зробить ваш виступ ще динамічнішим та інколи драматичнішим. Ви ж бачили в кінофільмах як поліцейські розігрують схему «добрий-злий поліцейський»?
  • Ви почуваєте себе впевненіше на сцені, оскільки знаєте, що вас підстраховують.
  • Якщо один спікер не має почуття часу і захоплено розповідає про свою тему, то напарник може підказати йому про те, що варто повернутися до регламенту виступу.

Мій перший парний виступ

Він був доволі стресовим через його спонтанність. У 2014 році мене запросити провести майстер-клас для вчителів. Коли до початку залишалося хвилин 15 організатори повідомили мене та ще одного тренера про те, що у них змінилися плани – тепер не у кожного з нас було по одній годині, а була одна година на двох. Ось такий ось сюрприз.

За той час, що у нас залишився, ми домовилися з напарником про те, як об’єднаємо наші програми та скільки блоків буде у кожного. Це було ризиковано, адже у кожного була своя цілісна програма. Оскільки час до виступу ми повністю вклали в розробку нової програми, то часу на хвилювання не залишилося.

Сам виступ пройшов на ура – публіка навіть не здогадалась, що з ними займаються програмою, яка була створена студентським методом – в останній момент.

Формати виступу в парі.

Я виділяю два формати: рівноправний та модераторний. 

В першому випадку обоє спікерів знаходяться на сцені та довільно передають слово один одному. У цьому форматі необхідно добре підготуватися, щоб ваші виступи не були поодинокими пострілами коли кожен говорить за своє, а нагадували діалог – один спікер продовжує виступ попередника.

Модераторний виступ більше підійде для презентацій нових товарів чи проектів. У цьому випадку є один головний ведучий, який, як правило, є головою компанії чи цього проекту. Його роль розповісти про проект максимально просто і гарно. Він виступає в образі професійного маркетолога – розповідає чому цей продукт є класним, які його переваги над аналогами. Далі він передає слово іншим учасникам проекту, які працювали над ним – дизайнер, програміст, тестувальник.

Типовим прикладом такого виступу є презентації Стіва Джобса. Якщо ви дивилися хоча б одну з його презентацій, то згадаєте як першу половину виступу проводив Джобс – розповідав про новинки, проводив порівняння з конкурентами та версіями попередніх років. А вже у другій половині на сцені з’являлися інші представники яблуневої компанії. Стів Джобс представляє їх, потискає руку, а потім відходить у тінь, передаючи їм повну ініціативу.

Як передати ініціативу напарнику?

Варіантів є багато. Тут головне правило таке – чим помітніший сигнал – тим рідше його можна використовувати. Та все одно вам є з чого обирати:

  • поворот в напрямку напарника і погляд на нього;
  • погляд з кивком;
  • спікер, який хоче взяти слово робить крок вперед (виходить на передній план);
  • можна зробити паузу;
  • задати партнеру запитання, відповідаючи на яке, напарник починає свою частину виступу;
  • оголошення передачі ініціативи. Наприклад, ви можете сказати: «А про те, як реалізували цю ідею, розповість Сергій».
  • Зробіть завершальну інтонацію, яка дасть напарнику зрозуміти, що далі в справу вступає він.

Що робити, коли виступає напарник?

Це питання доволі часто виникає у тих, у кого попереду парний виступ. Коли говорите ви, то питання «що роботи?» не виникає. Тут все просто – розмовляти з публікою. А ось коли ви передали ініціативу і продовжуєте залишатися на сцені, починає з’являтися дискомфортне відчуття.

Та, насправді, тут все дуже просто.

Ви можете зробити крок назад, щоб змістити повністю фокус на свого напарника, і продовжувати дивитися на нього. Це необхідно для того, щоб якщо на вас гляне хтось із зали, то своїм поглядом ви скеруєте, куди їм варто дивитися.

Важливо в такі моменти невербально демонструвати підтримку ідей свого напарника. Кивання головою час від часу буде цілком достатньо.

Якщо його «понесло» не туди, і ви здивовані його маневром, не поспішайте продемонструвати своє здивування чи невдоволення. На це у вас буде час по завершенню вашої презентації. А зараз все, що ви можете зробити – це взяти ініціативу на себе та повернути виступ у заплановане русло.

Висновки

Парні виступи не такі популярні та вимагають хорошої підготовки. Пам’ятайте, що саме завдяки ним, ви зможете зробити виступ динамічнішим та енергійнішим (особливо, якщо він триває довго). Наприклад, і на місячному курсі і на інтенсиві, учасники обов’язково проводять парні презентації. Вони розробляють свій виступ командою, розподіляючи кожному спікеру свою роль, а потім – втілюють в життя заплановане.

Бажаю вам якомога раніше спробувати виступ у парі. Лише так ви відчуєте наскільки крутішими зможуть стати презентації, коли ви з пів слова розумієте свого напарника.

P.S. А якщо у вас попереду вже запланована така презентація, то перечитайте цей допис ще раз і виділіть ті поради, якими ви скористаєтесь. 

P.P.S. Вашому напарнику теж варто прочитати цей допис.

Адрій Степура

Тренер з публічних виступів (провів 190+ місячних курсів) та автор книжки "WOW-виступ по-українськи". Поціновувач творчості Стівена Кінга, Фредріка Бакмана та Франка Тілье. Люблю море та степ - це саме ті місця, де оку немає за що зачепитися. Амбасадор калістеніки, мінімалізму та стоїцизму.

View Comments

Recent Posts

Звернення Президента України Володимира Зеленського 24 лютого 2022 року

 Громадяни України!       Що ми чуємо сьогодні? Це не просто вибухи ракет, бої, гул авіації. Це…

5 місяців ago

Фокуси мовлення: 14 прийомів переконування

Фокуси мовлення (мови) - це психологія впливу в чистому вигляді. Якщо уникати надскладної наукової термінології,…

6 місяців ago

Успішна самопрезентація експерта. Як розповісти про себе на сцені?

Самопрезентація багатьом дається важко. Здавалося б, що може бути складного у тому, щоб коротко розповісти…

11 місяців ago

Артикуляційна гімнастика

Артикуляційна гімнастика дозволить вам говорити чіткіше, але це лишень технічний бік... Насправді ви отримаєте значно…

2 роки ago

Камасутра для оратора. 7 порад від Радислава Гандапаса

Якщо ви хоча б краєм вуха чули про публічні виступи, то про таку людину, як…

2 роки ago

Постановка голосу та мовлення. Стратегія

Ми щодня розмовляємо. Це для нас стало настільки звичним процесом, що не помічаємо, наскільки важливу…

2 роки ago

This website uses cookies.