Categories: оратори

Оратор з синдромом “аутизм”

Темпл Грендін в трьох літньому віці було поставлено страшний діагноз – «аутизм». Це вроджене психологічне захворювання, що характеризується нездатністю людини до взаємодії з оточуючим світом. Темп спілкувалася з оточуючи за допомогою мукання, криками за експресивною жестикуляцією. Вона не звертала уваги на людей, що до неї зверталися, не дивилася їм в очі, а свист гудка міг спричинити шалену істерику. Завдяки піврічним інтенсивним заняттям вдалося навчити дівчинку вимовляти прості слова.

Аутизм супроводжував дівчинку в школі. Вона уникала контакту з однокласниками, поводила себе агресивно, імпульсивно за що і отримала репутацію «вигнанця». Люди були для Темп складними та непередбачуваними, на відміну від тварин. З ними вона завжди знаходила спільну мову. Вона їх відчувала на інтуїтивному рівні. З часом це захоплення переросло в професію – вона побачивши як жорстоко поводяться з тваринами на фермах, почала розробляти вирішення цієї несправедливості.

Спочатку справи у нашої героїні йшли вкрай погано. Незважаючи на те, що її пропозиції були революційними, і могли допомогти заробити власникам ферм десятки та сотні тисяч доларів, та невміння знаходити спільну мову з власниками, невміння показати вигоду своєї пропозиції, зводило нанівець її зусилля. Заради досягнення своєї цілі вона почала вчитися спілкуватися та стримувати свій лихий характер. Справи пішли краще – кількість замовлень та пропозицій співпраці росло.

З часом Темпл стала визнаним експертом у сфері тваринництва. У ось у середині 1990-х років її стали запрошувати виступати на конференціях. Ви можете лише собі уявити, що означає для людини, якій незручно спілкуватися з однією людиною, почати виступати перед сотнею людей? Та благородна ціль дає сили для її досягнення. Темпл Грендін розуміла, що коли вона почне ділитися власними ідеями з великою кількістю людей, то це дозволить їй поширити власні ідеї в сотні, в тисячі разів швидше. Вона розповідала про власний досвід подолання аутизму, про свій шлях до рівня експерта, про те, як людяно поводитися з тваринами. Публічні виступи – це шлях до сердець мільйонів людей.

Спочатку Грендін була переконаною, що її лекції є дуже цікавими, адже вони наповнені цікавими та корисними ідеями, що чудово підкріплювалися слайдами. До поки до її рук не потрапили результати одного з опитувань, що регулярно проводилися після виступів. Оцінки були шокуючими – слухачі було розчаровані її лекціями. Вони жалілися на Темпл уникає зорового контакту зі слухачами та постійно читає текст з листочка, чим справляє враження непривітної особи. Можливо, хтось би впав в депресію та перестав би виступати. Але не Грендін. Вона зрозуміла, що необхідно продовжувати працювати над собою – а результати опитування допомагають зрозуміти в якому напрямку необхідно рухатися.

Перед Темпл постало нове завдання, яке її надихнуло – стати висококласним лектором. Грендін почала додавати до своїх виступів історії та жарти, в слайди з кресленнями додавала емоційні слайди, все більше дивилися на публіку. Жоден із слухачів, які не знають історії її боротьби з вродженою хворобою, ніколи б і не запідозрили, що колись цей талановитий лектор отримав вирок – аутизм. Зараз ця відважна жінка проводить кількох годинні лекції, а у 2010 році виступила на конференції TED . Історія її життя надихнула багатьох на зміни у їх власному житті. У цьому ж році Мік Джексон зняв біографічний фільм, що дозволив ще більше зрозуміти весь масштаб подвигу, який здійснює Темпл Гардін.

Пам’ятайте, що вміння публічно виступати, ораторська майстреність не є ціллю самі по собі, це лише засіб реалізації ваших цілей та задумів, інструмент для досягнення високих прагнень змінити цей світ знайшовши прибічників вашої ідеї.

Адрій Степура

Тренер з публічних виступів (провів 190+ місячних курсів) та автор книжки "WOW-виступ по-українськи". Поціновувач творчості Стівена Кінга, Фредріка Бакмана та Франка Тілье. Люблю море та степ - це саме ті місця, де оку немає за що зачепитися. Амбасадор калістеніки, мінімалізму та стоїцизму.

View Comments

Recent Posts

Звернення Президента України Володимира Зеленського 24 лютого 2022 року

 Громадяни України!       Що ми чуємо сьогодні? Це не просто вибухи ракет, бої, гул авіації. Це…

5 місяців ago

Фокуси мовлення: 14 прийомів переконування

Фокуси мовлення (мови) - це психологія впливу в чистому вигляді. Якщо уникати надскладної наукової термінології,…

6 місяців ago

Успішна самопрезентація експерта. Як розповісти про себе на сцені?

Самопрезентація багатьом дається важко. Здавалося б, що може бути складного у тому, щоб коротко розповісти…

11 місяців ago

Артикуляційна гімнастика

Артикуляційна гімнастика дозволить вам говорити чіткіше, але це лишень технічний бік... Насправді ви отримаєте значно…

2 роки ago

Камасутра для оратора. 7 порад від Радислава Гандапаса

Якщо ви хоча б краєм вуха чули про публічні виступи, то про таку людину, як…

2 роки ago

Постановка голосу та мовлення. Стратегія

Ми щодня розмовляємо. Це для нас стало настільки звичним процесом, що не помічаємо, наскільки важливу…

2 роки ago

This website uses cookies.