Що буде якщо все поділити порівну?

5 відсотків людей володіють 95-ма відсотками усього рухомого та нерухомого майна усього людства. І якщо в один прекрасний день в усіх людей забрати їх майно та розподілити між усіма порівну, то через 5 років ситуація буде та ж сама, що була на початку. Цю економічну гіпотезу я почув якось від одного з друзів. Цікаво? Так, цікаво, але нічого більше. Але через два роки…

Через два роки до моїх рук потрапила книга «Технологія життя. Книга для героїв», як одразу увійшла в мій особистий «золотий книжковий фонд». І саме в цій книзі я прочитав такі рядки:

«У ящик насипали кульки – дерев’яні та мідні – одного розміру. Закрили кришку. Почекали, відкрили. Як лежали вони там перемішаними, так і лежать. Знову закрили. Стали трясти ящик. Добре потрясли. Відкрили кришку і подивилися. Нагорі виявилися, в основному, дерев’яні. А мідні внизу.»

Помітили схожість між людьми з першої історії та шарами з другої? Що з цих історій ми можемо взяти для себе?

Щоб шар опинився зверху – йому достатньо бути легшим від інших, тобто мати іншу будову ніж інші шари. А ящик який постійно труситься вже зробить свою справу. Те ж саме і з нами, людьми – нам потрібно задатися питанням про свій сплав, відповісти собі чесно про міцність того матеріалу з якого зроблений наш характер.

Ми схожі на ті шари, а наш світ, що змінюється щосекунди, схожий на ящик, що трусять. Але у нас, на відміну від шарів, є можливість змінювати себе. І якщо мідний шар буде вгорі, то рано чи пізно він опиниться на самому дні. І якщо людину по блату призначили керівником, я характер людини (її сплав) не відповідає цьому положенню, то рано чи пізно ця людина займе своє природне місце в ієрархії. Хоча, можливо, цей приклад і не дуже вдалий, – адже ця ієрархія штучна. Але думаю ідею ви схопили…

Відкрию вам невелику таємницю: є два питання, які варто собі час від часу задавати. Просто зупинятися або хоча б уповільнюватися у вирії буднів та задавати собі ці запитання. Перше питання буде звучати так: «Чого я дійсно хочу?».

Здавалося б просте питання, а як важко інколи на нього дати відверту відповідь. Коли навіть ніхто вас не чує, і ніхто за вами не спостерігає. Буває важко віднайти власні бажання серед звалища бажань, що нав’язані суспільством, друзями, рекламою, фільмами.

Друге питання не менш важливе, але на те воно і є другим, бо його черга прийде, коли буде дана відповідь на питання перше. То ж коли ви дали собі відповідь на питання по істинні свої бажання, настав час запитати про ціну: «Що потрібно зробити для цього?». Відповівши на це запитання щиро ви побачите як потрібно буде змінити себе, змінити матеріал, з якого ви зроблені, щоб досягнути своїх істинних цілей.

Свого часу в блозі Радислава Гандапаса (тренера з ораторської майстерності та публічних виступів) я зустрів притчу, яка чудово доповнює тему сьогоднішнього посту.

«Прийшов якось молодий візир до султана і попросив дозволу слово мовити. І слово це було таке:

«О, великий, поглянь на вірного слугу твого. Я молодий, сильний, швидкий, відданий тобі. Але я всього лише п’ятий візир. І подивися на свого першого візира. Він старий, слабкий, повільний. І він перший візир! Поміняй нас місцями. Це буде справедливо».

«Зачекай», – сказав султан. – «Я бачу, на горизонті якусь куряву. Ти б поїхав, дізнався, що там».

П’ятий візир зрозумів, що це випробування, кинувся в сідло і з гиканням понісся за горизонт. Через годину він прискакав назад і доповів:

«Це йде караван, мій пане».

«Куди йде караван?» – Поцікавився султан. І знову молодий візир відправився в дорогу.

«У Бухару», – привіз відповідь він.

«А звідки?» – Поцікавився султан. Ще один рейс.

«З Каїра».

«Що везе?» … Кілька годин провів візир в сідлі, але у султана з’являлися все нові й нові запитання. І коли вже готові були впасти та п’ятий візир, і його кінь, до султана на старому мулі під’їхав старий підсліпуватий перший візир. Почалася довга процедура вітання.

«Зачекай», – сказав султан. – «Я бачу, на горизонті якусь куряву.Ти б поїхав, дізнався, що там ».

П’ятий візир посміхнувся, бо зрозумів, що і це випробування. Неохоче і мляво перший візир відправився в дорогу. Вже сутеніло, коли він повернувся і, віддихавшись, звернувся до свого султанові.

«Йде караван», – сказав він. – «З Каїра в Бухару, везе шовку, тридцять шість тюків. Планує продати їх в Бухарі по двадцять п’ять золотих за тюк. Караванник Саад готовий продати всю партію по двадцять. … Але це ще не все, мій пан, я домовився у Бухарі, що у нас заберуть всю партію по двадцять два ».

Мудрий султан подивився на п’ятого візира і запитав:

«Зрозуміло?».

«Зрозуміло», – відповів молодий візир, який отримав один з найбільш корисних уроків свого життя. Він стане першим візиром.»

Бажаєте бути першим візиром? Станьте ним спочатку всередині, а вже потім ви станете ним ззовні.

Що ви бажаєте в цьому житті отримати та яку ціну слід заплатити? Ви готові до такої ціни?

Адрій Степура

Тренер з публічних виступів (провів 190+ місячних курсів) та автор книжки "WOW-виступ по-українськи". Поціновувач творчості Стівена Кінга, Фредріка Бакмана та Франка Тілье. Люблю море та степ - це саме ті місця, де оку немає за що зачепитися. Амбасадор калістеніки, мінімалізму та стоїцизму.

Recent Posts

Звернення Президента України Володимира Зеленського 24 лютого 2022 року

 Громадяни України!       Що ми чуємо сьогодні? Це не просто вибухи ракет, бої, гул авіації. Це…

5 місяців ago

Фокуси мовлення: 14 прийомів переконування

Фокуси мовлення (мови) - це психологія впливу в чистому вигляді. Якщо уникати надскладної наукової термінології,…

6 місяців ago

Успішна самопрезентація експерта. Як розповісти про себе на сцені?

Самопрезентація багатьом дається важко. Здавалося б, що може бути складного у тому, щоб коротко розповісти…

11 місяців ago

Артикуляційна гімнастика

Артикуляційна гімнастика дозволить вам говорити чіткіше, але це лишень технічний бік... Насправді ви отримаєте значно…

2 роки ago

Камасутра для оратора. 7 порад від Радислава Гандапаса

Якщо ви хоча б краєм вуха чули про публічні виступи, то про таку людину, як…

2 роки ago

Постановка голосу та мовлення. Стратегія

Ми щодня розмовляємо. Це для нас стало настільки звичним процесом, що не помічаємо, наскільки важливу…

2 роки ago

This website uses cookies.